söndag 25 september 2011

bokleverans.


I förra veckan kom ett paket med böcker jag hade beställt, och vilka böcker sen!

Äkta vara: guiden till oförfalskad mat och Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson. I Den hemlige kocken listas en rad ingredienser och matvaror och vad de egentligen är. Ni som fortfarande envisas med att ha margarin på mackan borde ta er en liten titt... ;-)

Växa - inte lyda av Lars H Gustafsson ska bli väldigt intressant att läsa. Som jag förstår det bygger hans syn på föräldraskapet på anknytning, vilket även föräldrastödsprogrammet Connect gör, som jag jobbar med. Mitt intresse för föräldraskap och "uppfostran" har ökat markant sedan jag började att jobba med det jag gör nu. Synen på barn, förälder, samspelet mellan dem.

Att se på saker med en genusmedvetenhet är däremot ingen nyhet för mig, och boken Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2! av Kristina Henkel och Marie Tomicic binder samman dessa två områden. Det är ju här det börjar. Vi kan inte förvänta oss jämställda vuxna om vi inte gör jämställda barn. Jämställdhet är inte något som bara ploppar upp ur ingenstans och små barn får dagligen lära sig vad vi förväntar oss av dem. Om vi förväntar oss att barnet som har snopp ska bete sig på ett visst sätt - pojkigt - eller om barnet med snippa ska bete sig på det motsatta sättet - flickigt. De lär sig tidigt vad som är "fel" beteende om vi inte låter dem vara precis det de är - barn. Inte pojke, inte flicka. Utan barn.

Den här boken visar tydliga genusfällor och hur man kan förhålla sig till dem som vuxen. Hur vi talar till barn på olika sätt beroende på kön, på vilket sätt kläder skapar ett förväntat beteende och olika bemötande från vuxenvärlden och att vi använder olika ord när vi egentligen beskriver samma sak. Att pojkar "uppfinner" medan flickor "pysslar", för att dra ett exempel. Alla vuxna som någon gång ens funderar på att skaffa barn, umgås med barn, har barn, är i kontakt med barn borde läsa den här boken. Aha-upplevelser garanteras.

Midvinterblod av Mons Kallentoft är lite i en egen liga här. Den skönlitterära. ;-) Vi har hans senare böcker sedan tidigare, av någon anledning, och eftersom det här är den första i en serie känns det väl klokt att ha även den. He he.

sjukdag.

Hjälp, vilken dålig natt jag har haft. Vaknade 01:45, 02:30, 05.30 och igen klockan 7. Täppt täppt i näsan och mardrömmar. Nu snyter jag mig mest hela tiden men är täppt i alla fall. Ugh. Måste till kontoret i morgon, och sen blir det tidig tågresa till huvudstaden för ett heldagsmöte på tisdag samt kvällsjobb på hemmaplan på onsdag.

Måste. Hålla. Ut.

I dag är planen att rensa trattkantareller vi fått av svärfar, svänga ihop en paj och ta hand om all tvätt som ligger på hög. Eller ja, vi får väl se hur det blir med det där sista. Jag kanske passar på att däcka ihop i soffan medan jag fortfarande kan.

Aabobooo.

;-)