tisdag 3 januari 2012

adam.


Låt mig presentera Adam, han är nyinflyttad och fantastiskt grann. 

Puss på dig, Adam!

sammanfattning av förra årets sista dagar.


Äntligen julafton! Jag drog på mig paljett-toppen och åkte hem till mina föräldrar som till skillnad från oss bor på landet. Ingen snö i stan, kanske går den att finna i Kilsbergen? Nope. Jonatan kom ut till oss andra lite senare för det finns faktiskt folk som köper julklappar på självaste aftonen. Inte han alltså, han säljer dem.


Mammas och pappas fina gran med lika fina klappar under. Jag fick bland annat en suverän ugnsform (som kom väl till pass när oxfilén skulle helstekas på nyår), en rejäl skärbräda i trä och en finfin Marimekkoskål från Iittala.



Våra älskade kissar njöt av julledigheten precis som jag. 

På juldagskvällen blev vi bjudna på trerätters hemma hos min svärfar och hans särbo. Jättetrevligt och väldigt god mat! I julklapp fick jag presentkort på en liten butik i stan som säljer porslin, möbler och annat från främst 50- 60- och 70-talet.


Annandagen är inte bara en annan dag - det är också min födelsedag! 26 bast blev det den här gången, kändes mycket bra. Jag slog in lingonkolor jag gjort under juldagen och väntade in kvällen då delar av våra familjer skulle komma och moffa smörgåstårta och Gino till dessert. Eftersom Jonatan fyller dagen efter var det självklart kalas även för honom!


Jag brukar alltid laga den mat vi bjuder på när vi har födelsedagsfirande, men i år bestämde jag mig för att beställa smörgåstårtor och slippa stressen som det annars brukar innebära. Det blir ju lätt superstress när ens födelsedag infaller i anslutning till julafton och juldagen...

På min födelsedags morgon tog jag en promenad över stan och hämtade två smörgåstårtor för totalt 30 personer! Det var slut på bröden för att göra 12-personerstårtor så då fick jag större för samma pris. He he. Men gud så tungt det var att gå hem... Två stora smörgåstårtor och en matkasse fylld med frukt och färska bär och jag var faktiskt lite skakig i armarna resten av dagen. Ooops. Det kan ju också tilläggas att vi var långt ifrån 30 personer som åt, så jag och Jonatan hade vår meny färdig ett par dagar därefter. ;-)

Den 27:e - Jonatans 31-årsdag - åkte vi till Eskilstuna där hans mamma och syskon bor. Vi tog med oss två desserttårtor (också de beställda, såå värt varenda krona) och stannade till sena kvällen. Mys.


Även tårta blev det över... Mellandagstårta at its finest.

Några vänner kom på besök under mellandagarna och sen anlände nyårshelgen i en rasande fart. Vi bjöd hem fyra vänner och lagade trerätters - stekt halloumi med haricot verts, rädisor och en citrondressing med färsk basilika; helstekt oxfilé med rostad potatis och rödvinssås och som avslutning en frozen cheesecake. Vi åt, spelade spel och gjorde en inte allt för stor sak av tolvslaget. Vi skålade i Champagne i köket, pussades och grimaserade åt det i glasen. Det var inte så himla gott alltså, ha ha. 

Först klockan fyra kom vi i säng, efter en jätterolig och härlig nyårsnatt med fina vänner. Och Rappakalja.


Dags för varmrätt! Det var första gången som jag tillagade helstekt oxfilé och den blev fantastiskt god! Jag och Jonatan hade köpt oxfilén från ett charkuteri som styckar och säljer kött från lokala gårdar - fint och oerhört mört. En stektermometer skaffade vi oss i samma veva, för kött som kostar 550 kronor kilot tillagar man inte på en höft sådär. ;-)


Hoppas att just din jul och ditt nyår har varit lika underbara som mina. God fortsättning!